Stéphanie Saadé: The Travels of Here and Now

Start date: 06/09/2019

End date: 04/11/2019

Location: Museum Van Loon

Stéphanie Saadé
in Museum Van Loon met
The Travels of Here and Now

In het kader van de 3Package Deal van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) en Bureau Broedplaatsen (BBp) toont Museum Van Loon dit najaar de installatie The Travels of Here and Now van de Frans-Libanese kunstenaar Stéphanie Saadé (1983). Museum Van Loon presenteert haar werk als lid van de Coalitie Transhistoriciteit, waar ook Oude Kerk, H401 en de Reinwardt Academie onderdeel van zijn.

Saadé’s installatie is gebaseerd en geïnspireerd op de 18e-eeuwse behangselschilderingen van Jurriaan Andriessen (1742-1819) in de Drakensteynkamer van het museum. De schilderingen zijn mediterrane scènes en bevinden zich rondom langs de vier wanden van de kamer. Aanvankelijk waren ze geschilderd voor kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche.

Voor Saadé vertellen de letterlijke en metaforische reizen van de schilderingen (vanaf hun oorspronkelijke locatie naar hun nieuwe huis, de grondige restauraties die ze ondergingen, de plekken waar ze de beschouwer mee naar toe nemen, de schetsen waarop ze gebaseerd zijn) een groot aantal poëtische visuele verhalen. De verhalen leiden tot noties van identiteit, verplaatsing, vervreemding en nostalgie; elementen die telkens terugkeren in het werk van Stéphanie Saadé. De bezoeker stapt in de Drakensteynkamer in de installatie van Saadé en ondergaat zijn eigen sensaties.

Stéphanie Saadé
Stéphanie Saadé behaalde haar diploma ‘Fine Arts’ aan de École Nationale Supérieure des Beaux-Arts in Parijs en volgde hierna een post-graduate programma aan de China Academy of Arts in Hangzhou, China. In 2014 ontving Saadé een ‘artist in residence’ aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht en in 2015 aan de Cité Internationale des Arts in Parijs.

De 3Package Deal is een samenwerking waarbij internationaal toptalent uit diverse kunstdisciplines een jaar lang betaalbare woon- en werkruimte en een ontwikkelbudget ontvangt. De Coalitie Transhistoriciteit wil ‘creative producers’ stimuleren in de ontwikkeling van cross-over activiteiten die verschillende periodes en culturele contexten combineren.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.