Gisèle, een hommage

Date: 09/07/2022

Time: 12.30 uur

Uitnodiging film première
Een film van Betsy Torenbos en Ard van Rijn
met muziek van Louis Andriessen.

Zaterdag 9 juli 2022

 

 

In de laatste fase van Gisèle’s leven bezocht filmmaker Betsy Torenbos een aantal keer de markante kunstenares in haar huis aan Herengracht 401 in Amsterdam. Tijdens die bezoeken ontstonden tere gesprekken, herinneringen werden gedeeld en momenten van uitwisseling en verbinding kenmerkten hun contact.
De componist Louis Andriessen zei: ‘Heb ik mijn ogen nog?’ toen hij de
Herengracht 401 bezocht. Het huis waar Gisèle d’ Ailly-van Waterschoot van der Gracht (1912-2013) meer dan zeventig jaar woonde. Gisèle gebruikte de ruimtes deels als zelfrepresentatie, de inrichting van het huis diende als gematerialiseerd dagboek van haar eigen leven; haar afkomst, haar geliefden, haar omgeving, haar fascinatie met vormen uit de natuur, haar kunst en haar reizen. Bij het doorlopen van de ruimtes wordt de bezoeker overspoeld door een veelheid aan objecten, die allen een eigen verhaal lijken te vertellen. Gisèle overleed in 2013 en Louis Andriessen stierf afgelopen zomer.
De auteur Susan Smit beschreef in haar historische roman Gisèle (Lebowski Publishers, 2013) mn. de dilemma’s waar kunstenaars in oorlogstijd mee werden geconfronteerd. Annet Mooij’s biografie De eeuw van Gisèle, (De Bezige Bij, 2018) werd genomineerd voor de Biografieprijs 2020.
Met deze film creëerde Betsy Torenbos een persoonlijk en intiem eerbetoon aan de dan honderdjarige, terugkijkend op een voltooid leven, omringd door haar schilderijen en altaren voor dierbaren. De filmopnames, Betsy Torenbos en de muziek die Louis Andriessen speciaal voor de film maakte, voegen zich tot een heus Gesamtkunstwerk.

Met dank aan de privé bijdragen en de Kattendijke/ Drucker Stichting voor hun steun bij de totstandkoming. H401 bereidt in 2022 een aantal zaken voor waarbij het huis een levende ontmoetingsplaats voor kunstenaars, schrijvers en denkers kan blijven in de toekomst. Een plek waar het veel gelaagde erfgoed, dat unieke historische ensembles bevat én hedendaagse kunst en (artistiek) onderzoek elkaar ontmoeten. Graag delen we die ontwikkelingen en heffen gezamenlijk het glas.

RSVP voor de première Gisèle, een hommage per email: PRODUCTIE@H401.ORG

Laatste beschikbare tijdstip:
Zaterdag 9 juli 2022, 12:30uur