Spinoza redux I with Chris Keulemans – programme

Spinoza redux      

Over de grenzen van vrijheid

“Het doel van de politiek is dus in werkelijkheid de vrijheid” (Tractatus theologico-politicus 20.6)

In een reeks van drie avonden zal Castrum Peregrini kunstenaars, dichters en essayisten confronteren met het vrijheidsbegrip van Baruch de Spinoza en hun vragen daarop te reageren.

Door de huidige ontwikkelingen op het wereldtoneel staan de gedachten van deze 17de eeuwse denker, die als één van de eersten pleitte voor een volledige scheiding van staat en religie, weer in de volle belangstelling.

U wordt uitgenodigd om kennis te maken met originele, luchthartige, diepzinnige maar altijd onderhoudende reacties op het werk en leven van een medeburger, op wie nog steeds een officiële ban rust.

Iedere avond kent een eigen opperspreekstalmeester. Die kiest een fragment van Spinoza en drie bijdragers (uit verschillende disciplines) die de opdracht krijgen om naar aanleiding van het gekozen fragment een bijdrage te bedenken. De opperspreekstalmeester geeft zelf een inspirerend statement over zijn/haar motivatie, nodigt de gasten uit hun statement te geven en gaat na afloop met het podium en het publiek in gesprek.

De eerste avond vindt plaats op 13 februari 2009
Opperspreekstalmeester: Chris Keulemans

Chris Keulemans is schrijver en journalist. Voormalig directeur van De Balie. Oprichter en directeur de Tolhuistuin, centrum voor cultuur en horeca, Amsterdam Noord. Hij heeft het volgende citaat voor de eerste Spinoza redux gekozen:

Onder ‚goed’ versta ik dat, waarvan wij zeker weten dat het nuttig voor ons is. Onder ‚kwaad’ daarentegen dat, waarvan wij zeker weten dat het ons belemmert iets goeds te bereiken. (Ethica IV, Definities 1 en 2)

Als bijdragers nemen op uitnodiging van Chris Keulemans deel:

Ram Manikkalingam, Sri Lanka, Gasthoogleraar Politicologie UvA
Gawie Keyser, Filmcriticus De Groene Amsterdammer
Ashok Bhalotra, Architect KuiperCompagnons

 

Spinoza redux opperspreekstalmeesters:

13 februari   Chris Keulemans
19 maart       Cox Habbema
17 april          Farid Tabarki

 

In samenwerking met Goethe Institut Amsterdam en Maison Descartes 

Begin 20h00. Entree € 7,50, gereduceerd € 5; consumpties gratis; voertaal Engels
Herengracht 401/Beulingstraat 10. SVP aanmelden via
mail@castrumperegrini.nl