Tentoonstelling bij het verschijnen van
Annet Mooij
De Eeuw van Gisèle
Mythe en werkelijkheid van een kunstenares
Samengesteld door de auteur
12 september – 12 oktober 2018
Open dinsdag t/m vrijdag, 12-18 uur
Zeven jaar geleden benaderden wij Annet Mooij met het verzoek het leven van Gisèle te beschrijven. Het niets verhullende resultaat van haar intensieve onderzoek levert een prachtig en meeslepend boek op, dat je vanaf de eerste bladzijde meeneemt in de ontwikkeling van een wat flirterig katholiek-aristocratisch meisje dat nog niet weet wat ze wil, tot een verbazingwekkend veelzijdige persoonlijkheid en kunstenares, die als het er tijdens de Tweede Wereldoorlog echt om spant ,een vriendengroep rondom de Duitse dichter Wolfgang Frommel omarmt en moedig onderdak verleent.
Annet Mooij legt de lang verzwegen moeilijkheden bloot die Gisèle ondervond in diezelfde vriendengroep, de absolute dominantie van Wolfgang Frommel, de pijn om als vrouw stelselmatig buitengesloten te worden uit deze inner circle en de ondankbare en denigrerende houding van diegenen wiens leven zij redde. Annet Mooij beschrijft tevens de pedagogiek van Frommel die erop gericht was om jongeren in zijn ban te krijgen en de grensoverschrijdende seksuele moraal die daaraan ten grondslag lag.
De Eeuw van Gisèle. Mythe en werkelijkheid van een kunstenares biedt een rake en rijke inkijk in de onalledaagse ontwikkeling en levensloop van een sterke, eigenzinnige en kosmopolitische vrouw die tot het eind trouw blijft aan haar keuzes en die de kunst verstaat om de onvermijdelijke consequenties van deze keuzes steeds weer tot innerlijke harmonie te brengen.
De tentoonsteling toont aan de hand van Gisèle’s kunst en historische documenten de levensloop en de artistieke en persoonlijke ontwikkeling van Gisèle.