SHAME! Exploring Masculinities

Exhibition, book and (online) events

October 2020 – March 2021

Since the #MeToo movement, the connection between masculinity and power has been closely monitored. The focus on ‘toxic masculinity’ influences our perception of male sexuality and significantly affects men’s self-image and self-esteem. Men are embarrassed by others and they feel embarrassed too. This programme explores and researches the representation of male shame, nudity, fatherhood, violence, rape, fascism and virility, men and war from both male and female perspectives. This programme presents contemporary works that address the complexity and contradictions of these socio-cultural constructions and realities and combines a scientific approach with the artistic perspective, personal stories, conversations and workshops.

 

Exhibition

Curator Ernst van Alphen shows how since the 60’s the representation of masculinity in visual culture has changed significantly, with a.o. politician, stateswoman, dick by dawn, enlarged by Ina van Zyl, the universal souvenir series by Natasja Kensmil, the soundscape special boy by Philip Miller and an extensive cabinet of drawings by Marlene Dumas with never before publicly shown work such as: the sexuality of christ, man bound to his own sight, whatever happened to the greeks! and with the works of Jeanette Christensen, Arnoud Holleman and sculptures of alabaster and soapstone by Hans Hovy, a video work by Nalini Malani and chronophotographies by Artur Żmijewski.

 

Book

 

H401 collaborated with Valiz Uitgeverij for the pubication SHAME! and masculinity with contributions by a.o. Wahbi Long, Maaike Meijer, Tijs Goldschmidt, Adeola Enigbokan, Ernst van Alphen and visual essays by the artists of the exhibition.

 

Video registrations events


Opening words and book launch
22 October 2020: instead of a vernissage


Guided tour through exhibition

Ernst van Alphen in conversation with participating artists


Stick to your knitting

A round-table conversation on leadership, gender and misplaced metaphor

 

Shame! and masculinity – the politics of bodies
Kasia Bojarska talks with Alexandra Hirszfeld, Paweł Leszkowicz and Ernst van Alphen about the publication and the exhibition SHAME! And Masculinity.

Shame! and the memory politis of illiberate states
A keynote lecture by Andrea Petó in the framework of the exhibitions Shame! and Masculinity as well as the Heritage Contact Zone Week of Contested Heritage. Petó is also an author in the publication Shame!

 

Mannelijkheid. Kwetsbaarheid.
Een tweegesprek met Maaike Meijer en Glenn Helberg.
Ena Jansen, Philip Miller, Marlene Dumas
SHAME! and Masculinity from a South African perspective
February 25, 2021

 

Press

12 December 2020
Rob Perree in Africana

‘…For this exhibition, works by a variety of contemporary artists, both male and female, have been selected, in order to explore the issues that for centuries have determined representations of masculinity, especially, but not exclusively, of male sexuality. How self-conscious are men in the depictions of their sexuality? Is their sexuality addressed in a shameful or a shameless way? Is masculinity depending on male authority and power, or not?…’

 

13 January 2021
Roos van der Lint in De Groene Amsterdammer

‘….De nieuwe focus [van stichting H401] ligt meer dan ooit op het onderzoeken van de condition humaine. Goed en kwaad als twee kanten van dezelfde medaille, hoe hebben ze samen kunnen gaan aan de Herengracht 401? En wat zegt dat over ons, de menselijke natuur?

Op een wrange manier past het schaduwverhaal van Frommel en zijn kring daarmee precies bij de plek. Een geschiedenis als katalysator voor maatschappelijke problemen in het heden, here you go. Aan de vooravond van MeToo aangereikt op een presenteerblaadje.

Kunst was de mediator van [voorheen] Castrum Peregrini en is dat gebleven. Ebert wijst op een aquarel van Marlene Dumas, onderdeel van Shame! And Masculinity. Het werk ‘Identity Crisis: Men Confusing Art and Life’ (1993) toont een zittend naakt dat omlaag kijkt naar zijn erectie. Ebert: ‘Dat is in feite wat in die woongroep is misgegaan. De bewoners creëerden een soort Gesamtkunstwerk: kunst is leven en leven is kunst. Dat is utopisch te noemen, maar het kan ook tot verwarring leiden, al dan niet tot een ongezonde of toxic verwarring.’ Dat zag hij plots in dat werk van Dumas. ‘Zo’n kunstwerk is iets wat buiten jezelf staat, buiten je eigen geschiedenis, waardoor die plots bespreekbaar wordt. Zonder dat je bevooroordeeld bent. Dat is nu eindelijk mogelijk.’


11 February 2021
Sarah van Binsbergen in De Volkskrant

‘….Het is een van de manieren waarop H401 probeert het pijnlijke verleden een plek te geven, in plaats van het weg te moffelen. Met, in dit geval, de kunst als mediator.  …. Shame! and Masculinity [is] bijzonder. Na een aantal feministische golven is ‘De Man’ niet langer neutraal maar ook een geliefd studieobject, en zelden levert dat zulke gelaagde beelden op als hier. Naast de tentoonstelling is bovendien een mooi boek uitgegeven dat dieper ingaat op mannelijkheid en schaamte. En online vind je ook een programma met lezingen en interviews rondom het thema. …’

 

Reflections of critical friends

Merapi Obermayer onder Het Adembeneembare Heden in de serie De Kunstenaar Uitgelicht in Arti et Amicitiae, 2020

Merapi Obermayer volgde de programma reeks SHAME! Exploring Masculinities. Zowel als kunstenaar als ook als ervaringsdeskundige reflecteerde zij op het programma SHAME! and Masculinity in een reeks teksten waarin zij haar persoonlijke levensverhaal koppelt aan de thema’s uit deze reeks: schaamte, hoogmoed, misbruik, kwetsbaarheid.

Merapi Obermayer reageert op SHAME!

Op de foto staat Merapi onder haar werk Het Adembeneembare Heden in de serie De Kunstenaar Uitgelicht in Arti et Amicitiae, 2020

 

SHAME! And Masculinity was visited by several groups of students from Sandberg Institute, Memory Studies UvA, Artez Enschede, Amsterdam Fashion Academy,  e.a.

In the framework of their 6 weeks module ‘Gender and sexuality’ students from IArts students Maastricht had a 2 hour class with curator Ernst van Alphen at H401. Four first year IArts students then developed the project “Courage in vulnerability”:

“This project is developed within the frame of the topic Gender and sexuality that we have been working on for several weeks. It is a multifaceted topic in whose core we see the striving for acceptance and normalization of individual identities uninfluenced by our society’s norms. We believe global change towards this reality starts with the individual. In this case the individual man. This project is very personal to us as we all feel, in our own way, connected to the topic. We come from different backgrounds and cultures and bring with us our own experiences and knowledge that sparked the need to take on this project.”- Zoé Berteloot, Tagwa Ali, Brian Waltmans and Milena Dahl.

 

The programme was realised on collaboration with

Goethe Institut
Timisoara 2021
Etz Hayyim Synagogue
European University Institute
Living Memorial
Culture Action Europe
Creative Court
Humanity in Action
VALIZ

 

The programme is made possible with the financial support of