Artist Talk with Nalini Malani, Arnoud Holleman en Ina van Zyl

Date: 27/01/2021

Time: 17.00 - 18.30

Location: online

Gemodereerd door Raissa Biekman, programma manager van HIA NL, gaan Nalini Malani, Arnoud Holleman en Ina van Zyl in gesprek over onderwerpen die centraal staan in de tentoonstelling SHAME! and Masculinity.  Thema’s die besproken worden zijn onder andere rape culture, body positivity, sensuality en masculinity.   

De Artist Talk is een samenwerking van H401met Humanity In Action NL en vindt plaats in de tentoonstelling SHAME! and Masculinity.

Deelname online. Link volgt.

De tentoonstelling SHAME! and Masculinity, gecureerd door Ernst van Alphen,onderzoekt verschillende uitingen van schaamte in verband met mannelijkheid. Deelnemende kunstenaars zijn Marlene Dumas, Ina van Zyl, Natasja Kensmil, Nalini Malani, Arnoud Holleman, Jeanette Christensen, Philip Miller, Artur Zmijewski en Hans Hovy.  De tentoonstelling loopt van 22/09/2020 tot en met 28/02/2021.

Humanity in Action NL (HIA NL) is een internationale, educatieve non-profit organisatie. Zij maken zich sterk voor een maatschappij met een stevige rechtsstaat. Humanity in Action Nederland informeert, verbindt en inspireert de nieuwe generatie sociale, culturele en maatschappelijke leiders om in dialoog te gaan en in actie te komen voor mensenrechten, democratie en inclusiviteit.

Raissa Biekman  
Raissa Biekman heeft een master in Politicologie en Bestuurskunde, en is gespecialiseerd in Internationale Betrekkingen. Biekman was werkzaam in het hoger onderwijs als docent en onderwijs coördinator. Haar interesse voor internationale maatschappelijke vraagstukken is altijd een rode draad geweest in haar carrière. In het verleden is Biekman moderator geweest voor lokale politieke evenementen in Suriname en voor delegatiebezoeken van internationale organisaties, zoals het Internationaal Monetair Fonds. Daarnaast werkte zij als consultant en politiek analist voor lokale media en internationale organisaties. Momenteel is Raissa de programma manager van Humanity in Action NL.    

Nalini Malani
Nalini Malani (1946, Karachi) is een kunstenaar die op unieke wijze een diversiteit van media combineert om haar politieke engagement onder de aandacht te brengen. Zelf een vluchteling door de scheiding van India en Pakistan, is haar werk doortrokken van thema’s als migratie, globalisering, armoede en de onderdrukking van vrouwen. Met haar werk zet ze de culturele stereotypes onder druk.  

Malani heeft een diploma in Fine Arts behaald aan de Sir Jamshedjee Jeejeebhoy School of Art, Bombay. Tijdens haar studie betrok ze een studio in het Bhulabhai Memorial Instituut, een plek waar kunstenaars, muzikanten, dansers en toneelspelers individueel en als community samenwerkten. In 1970 ontving Malani van de Franse overheid een beurs om haar studie te vervolgen in Parijs.   

Momenteel loopt er een solo tentoonstelling in de Whitechapel Gallery in Londen met de titel: Can you hear me? Deze tentoonstelling was eerder te zien in het Goethe-Institut Max Mueller Bhavan te Bombay.
In de Fundació Joan Miro in Barcelona was tot 29 november dit jaar een selectie van alle werken van Nalini Malani te zien onder de titel; You don’t hear me.
Voor de toekomst staan er nog solo tentoonstellingen gepland in het Serralves Museum of Contemporary Art in Porto, the Art Gallery of South Australia, Adelaide en ook in Engeland in het Holburne museum (herfst 2022) en de National Gallery (lente 2023).  

Het video werk van Nalini Malani nu te bezichtigen in H401 is een speciaal nieuw werk, specifiek voor de tentoonstelling SHAME! and Masculinity gemaakt. 

                

Arnoud Holleman
Arnoud Holleman is een Nederlandse kunstenaar, schrijver en documentaire maker geboren in Haarlem en nu werkzaam in Amsterdam. Hij heeft gestudeerd aan de Koninklijke Academie voor fijne kunsten in Den Haag en de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. In zijn veelzijdige carrière heeft hij gewerkt met theaterbedrijven, tijdschriften, televisie en het cureren van exposities. Daarnaast is Holleman een ervaren docent aan de Rietveld academie in Amsterdam en de Design Academy in Eindhoven.

Momenteel is het onderzoek van Holleman vooral gericht op Auguste Rodin. Geïnspireerd door Rodin gebruikt Holleman een unieke invalshoek om hedendaagse artistieke problematiek weer te geven. Ook is Holleman bezig met een documentaire voor de KRO/NRCV. Deze wordt verwacht in 2021.  

 
Ina van Zyl
Ina van Zyl is een Zuid-Afrikaanse kunstenaar. Ze studeerde Beeldende Kunst aan de universiteit van Stellenbosch. In eerste instantie tekende zij strips voor het underground stripblad Bitterkomix, een blad dat wordt gekenmerkt door engagement en onafhankelijkheid. Pas na haar komst naar Amsterdam, waar zij aan de Ateliers studeerde, kreeg haar kunst een autonoom karakter en begon ze met schilderen. Schaamte is een belangrijk thema in haar oeuvre. Ze legt het ongemakkelijke gevoel dat schaamte oproept neer bij de toeschouwer.  

Afgelopen jaar was er in Galerie Onrust te Amsterdam een solo tentoonstelling van Ina van Zyl te zien onder de naam Light as a needle. Daarnaast was in de Ketelfactory in Schiedam de tentoonstelling Highlighting Skin (s) te zien, waar Ina van Zyl samen met Michael Kirkham centraal stond.