SHAME! Exploring Masculinities

Tentoonstelling, publicatie en evenementen programma

23 oktober 2020 t/m 31 januari 2021

Sinds de #MeToo-beweging wordt de verbinding tussen mannelijkheid en macht nauwlettend in de gaten gehouden. De focus op ‘toxic masculinity’ heeft invloed op onze perceptie van mannelijke seksualiteit en beïnvloedt het zelfbeeld en de eigenwaarde van mannen aanzienlijk. Mannen worden door anderen beschaamd en ook zij voelen zich beschaamd. Dit programma verkent en onderzoekt de representatie van mannelijke schaamte, naaktheid, vaderschap, geweld, verkrachting, fascisme en viriliteit, mannen en oorlog vanuit zowel mannelijk als vrouwelijk perspectief. Het programma presenteert hedendaagse werken die ingaan op de complexiteit en de tegenstrijdigheden van deze socioculturele constructies en realiteiten en combineert een wetenschappelijke benadering met het artistieke perspectief, persoonlijke verhalen, gesprekken en workshops.

Curator Ernst van Alphen laat zien hoe sinds de jaren ’60 de representatie van mannelijkheid in de beeldcultuur sterk is veranderd,  met o.a. politician, stateswoman, lul, dick by dawn, enlarged van Ina van Zyl, de universal souvenir serie van Natasja Kensmil, de soundscape special boy van Philip Miller en een uitgebreid prenten kabinet van Marlene Dumas met niet eerder publiek getoond werk zoals: the sexuality of christ, man bound to his own sight, whatever happened to the greeks! En met de werken van Jeanette Christensen la reproduction interdit, Arnoud Holleman familie en vrienden, sculpturen van alabaster en soapstone van Hans Hovy, een videowerk van Nalini Malani en chronophotography, nrs 1 t/m 5 van Artur Żmijewski.

Op 22 oktober verschijnt bij Valiz Uitgeverij i.s.m. H401 het boek SHAME! and masculinity met bijdragen van o.a. Wahbi Long, Maaike Meijer, Tijs Goldschmidt, Adeola Enigbokan, Ernst van Alphen en beeldessays van de deelnemende kunstenaars.

Voor het hele programma in de tentoonstelling en de precieze bezoek mogelijkheden, zie de agenda.

Vanwege de Coronamaatregelen is er geen reguliere vernissage. Een online registratie van een ‘private viewing’ van SHAME! Exploring Masculinities door curator Ernst van Alphen en een aantal van de deelnemende kunstenaars is vanaf 23 October 2020 online terug te zien.

Press release SHAME! Exploring Masculinities_ENG

Het programma komt tot stand in samenwerking met

Goethe Institut
Timisoara 2021
Etz Hayyim Synagogue
European University Institute
Living Memorial
Culture Action Europe
Creative Court
Humanity in Action
VALIZ

 

Het programma is mogelijk gemaakt door financiele steun van