Verslag uit de Onderduik

Vanaf 30 april, 10uur t/m

4 mei, 16uur zullen schrijvers

& denkers zich terugtrekken

op de onderduik etage

van Castrum Peregrini.
.

 

Deze etage oogt alsof de tijd er heeft stilgestaan, de kleine woning op de 3e etage in het pand van Castrum Peregrini is nog volledig intact zoals die in 1940 door kunstenares Gisèle van Waterschoot van der Gracht (1912) werd ingericht. En waar zij samen met de bevriende dichter Wolfgang Frommel vanaf einde ’42 de onderduik organiseerde voor een aantal joodse scholieren. Een onderduikplek waar kunst & cultuur een waarborg bleef voor een ander venster op de buitenwereld dan destijds werd gedomineerd door de nazi bezetter.

 

Volg de groep dagelijks

op VPRO radio

programma De Avonden

tussen 21 – 23 uur.

 

Literair redacteur en journalist Jeroen van Kan zal samen met schrijver dichter Dirk van Weelden, hoogleraar politicologie Jean Tillie en schrijfster Maartje Wortel, zijn intrek nemen in de onderduik kamers en dagelijks verslag doen van hun ervaringen in het VPRO radio programma De Avonden tussen 21 – 23 uur.  Enkele gasten bezoeken hen gedurende deze week, o.a. de Pools-Britse socioloog Zygmunt Bauman, samen zullen ze gesprekken voeren over vrijheid, de betekenis ervan en hoe zij de plek ervaren die destijds als één van de onderduikplekken in Amsterdam diende. Dagelijks te volgen op de radio of via podcast.

 

Volg de verslaggevers uit de onderduik dagelijks op VPRO radio De Avonden, op literair blog Hard//Hoofd en onze facebook pagina

 

Koninginnedag 30 april 2012 Dirk van Weelden, Maartje Wortel, Jean Tillie en Jeroen van Kan nemen hun intrek bij Castrum Peregrini, 3 hoog

Koninginnedag 30 april 2012 Dirk van Weelden, Maartje Wortel, Jean Tillie en Jeroen van Kan nemen hun intrek bij Castrum Peregrini, 3 hoog